Loading...
Blog
  • Home
18
10
2015

Voor en nadelen van de 30 day challenge

Voor en nadelen van de 30 day challenge

 

Wat is een 30 day challenge

Waarschijnlijk zie je één of meerdere 30 day challenges regelmatig voorbij komen op verschillende social media websites. Een 30 day challenge is niks anders dan een trainingsschema voor 30 dagen, die gericht is op één of meerdere oefeningen met een opbouw in het aantal herhalingen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een plank, squat of push-up challenge. Dit schema is gericht op het uitvoeren van één oefening voor 30 dagen. Maar er is bijvoorbeeld ook de 30 day little black dress challenge. Deze variant richt zich op meerdere verschillende oefeningen per dag met oplopend aantal herhalingen. De challenges kunnen worden gedaan door de beginnende en de gevorderde sporter. Alleen is het lastig in te schatten welke challenge voor de deelnemer een haalbaar doel is.

Welke 30 day challenges zijn er zoal

• 30 day ab challenge
• 30 day squat challenge
• 30 day arm challenge
• 30 day leg challenge
• 30 day ab & squat challenge
• 30 day plank challenge
• 30 day beach body challenge
• 30 day little black dress challenge
• 30 day thigh challenge
• 30 day back challenge
• 30 day oblique challenge
• 30 day chest challenge
• 30 day lunge challenge
• 30 day shoulder challenge

De voordelen

Bewegen is gezond voor je, dat weten we allemaal. Zo! Voordeel één heb je te pakken. Daarnaast kun je de challenges gewoon thuis uitvoeren en dit scheelt je weer een rit naar de sportschool. Ook kan het stimulerend werken om de challenge met één of meer van je vrienden te beginnen, zodat er een competitie gevoel ontstaat en je elkaar naar een hoger level kan tillen. Het is daarnaast natuurlijk leuk je grenzen te verleggen door het behalen van je eigen trainingsdoel.

De nadelen

Intensiteit

De intensiteit van de training is per persoon verschillend. Maar voor een beginnende sporter kan de 30 day challenges na een aantal dagen erg intensief worden. Dit omdat het aantal herhaling per dag flink toenemen. Zo is er de abs challenge waar je al na 15 dagen al 70 sit-ups, 75 crunches, 40 leg-raises en 60 seconden planken dient vol te houden. Dit kan voor een niet gevorderde sporter een aardige uitdaging betekenen. Het aantal herhalingen neemt dus flink toe en vooral bij de laatste dagen is het echt flink door bijten. Zo eindigt de plank challenge op 300 seconden planken, wat overeen komt met maar liefst 5 minuten! Dit is voor iemand die denkt de draad van het bewegen weer eens op te gaan pakken, echt veel te veel! De intensiteit van een aantal bestaande challenges is zeker aan de hoge kant voor de niet gevorderde sporter. Bovendien is het voor de meeste deelnemers lastig in te schatten of de challenge voor hen wel op een verantwoorde manier behaalt kan worden. Het trainen op een te hoge intensiteit verhoogt de kans op blessures aan pezen, spieren en gewrichten.

Warming-up

Bij het sporten is een goede warming-up van essentieel belang. Net als de motor van een auto moet je spieren, pezen en bloedsomloop ‘opstarten’ voordat je begint met sporten. Het gevaar bij de 30 day challenges is het uitvoeren van de oefeningen zonder een goede warming-up. Aan de start van de 30 dagen challenge zijn de herhalingen per oefening niet heel veel, waarbij het gevaar bestaat dit zonder goede warming-up te doen. Daar ligt echter wel een denkfout. Ook bij een korte workout dient een warming-up gedaan te worden. Na een aantal dagen wordt de belasting op spieren, pezen en gewrichten alleen maar groter, omdat de intensiteit (aantal herhalingen) van de training toeneemt. Waardoor de kans op het oplopen van een blessure ook groter wordt. Begin voor iedere training met een goede warming-up!

De uitvoering

De manier waarop je je oefeningen uitvoert is allesbepalend voor het uiteindelijke resultaat. Een correcte uitvoering zal resulteren in spierontwikkeling, en een slechte uitvoering zal alleen leiden tot teleurstelling en blessures. Bij de 30 day challenge zit vaak een instructiefilmpje over hoe je de oefening van de challenge uit dient te voeren. Echter heb je na het kijken van het filmpje geen garantie voor een goede uitvoering van de oefening. Er is immers meestal niemand die je houding controleert en uitvoering corrigeert. Vooral als de oefeningen zwaarder gaan worden is het erg lastig om de juiste techniek van de oefening vol te houden. Helaas ontstaan hierdoor veel klachten aan gewrichten, pezen en spieren. Tip, probeer de oefeningen voor een spiegel uit te voeren, om zo je houding tijdens het doen van de oefening te kunnen controleren.

Conclusie

De 30 Day challenge is een uitdagend trainingsprogramma voor de beginnende en gevorderde sporter. Het kost niet heel veel tijd en het kan thuis worden uitgevoerd. Er zijn echter wel een aantal valkuilen zoals die hierboven beschreven staan. Start daarom altijd met een goede warming-up. Probeer de oefeningen eventueel met een trainingspartner samen te doen, zodat je elkaar kunt controleren op de uitvoering van de oefeningen. Ga niet verder dan je kunnen, stop en doe minder herhalingen dan aangegeven staat in het schema. Dit zorgt voor minder overbelasting en komt ten goede aan de techniek van de oefening. Ikzelf ben een groot voorstander van beweging. Dus ga vooral bewegen en daag jezelf uit! Wil je een goede start maken met trainen en het behalen van trainingsdoelen, dan is een personal trainer wellicht een goede stap. Onder professionele begeleiding met je personal trainer behaalt je je doelen sneller en gemakkelijker.

Alex Klomp (personal trainer & gewichtsconsulent)

 

Comment
0

Leave a reply

Ik ken Alex als een zeer gedreven persoon, die zich altijd voor de volle 100% inzet om zijn doel te kunnen behalen. Dit zie je dan ook terug in zijn trainingen. Gelukkig is er naast hard trainen ook altijd ruimte voor gezelligheid.

Sabrina Pool

De opleiding die je bij ons hebt gedaan (Fitness A & B) heb je met veel passie afgerond. Het is jammer dat we Vrouwfit zijn (alleen dames) anders hadden we gelijk een mooie baan voor je.

Aad Slingerland

Alex is iemand die zich voor 100% inzet en ergens voor gaat, ik vindt het mooi dat hij dit nu over kan gaan brengen op zijn klanten, om alles uit de klanten te halen onderweg naar hun persoonlijke trainingsdoel. Veel succes Alex!

Esther Loos

Alex heeft een professionele kijk op fitness en verdiept zich goed in de casus van de klant. Doordat Alex zich zo goed verdiept in de klant, gaat hij professioneel te werk en maakt van iedere training een uitdaging. Na een scriptie die door Fit!Vak uitmuntend werd benoemd heeft Alex zijn fitnesstrainer B diploma bij de NIFAA behaald.

Judith

Ik heb Alex persoonlijk ervaren als een gedreven persoon,als Alex ergens mee bezig is gaat hij er voor de volle 100% voor. Alex verdiept zich goed in de casus en daarnaast is Alex erg goed in het uitwerken van een bewegingsanalyse.

Robin van der Jagt