Loading...

HEALTH CHECK

Berekenen van de BMI (body mass index)

De Body Mass Index is een getal dat een indicatie geeft of je lichaam te zwaar is. Dit getal wordt berekend op basis van je lichaamsgewicht en je lichaamslengte. De BMI (Body Mass Index) is ook bekend onder de naam Quetelet Index.

 

De BMI geeft slechts een indicatie of je overgewicht, normaal gewicht of ondergewicht hebt. Er worden slechts twee waarden van het lichaam (lengte en gewicht) gebruikt om te berekenen in welke categorie je valt. Beter zou zijn om meerdere waarden van het lichaam te gebruiken bij de berekening. Hierbij kan gedacht worden aan de samenstelling van het lichaam, zoals bijvoorbeeld het vetpercentage. Ook de buikomvang is een goede indicator of een persoon overgewicht heeft.

Hoe komt de uitkomst tot stand?

Om de BMI te berekenen heb je de lichaamslengte en -gewicht nodig van de persoon in kwestie. Het lichaamsgewicht (in kilogrammen) wordt gedeeld door de lichaamslengte (in meters) in het kwadraat.

 

Een persoon met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 80 kilogram heeft een BMI van 24,69.

 

BMI = lichaamsgewicht / (lichaamslengte * lichaamslengte) = 80 / (1,80 * 1,80) = 80 / 3,24 = 24,691358

 

 

Vul hieronder uw gewicht (kg) en lengte (cm) in en druk op bereken.

Uw gewicht (kg)
Uw lengte (cm)
Uw BMI
Uitslag

bmi tabel

De middelomtrek

Er zijn mensen die erg veel vet hebben op hun buik en bij anderen is de hoeveelheid vet op de billen of benen juist heel erg groot. Om te achterhalen of de hoeveelheid vet op jouw buik gezondheidsrisico’s met zich meeneemt is de middelomtrek een beter middel. Immers, de middelomtrek geeft een maat weer voor de vet hoeveelheid dat zich op je buik bevindt.

 

Meet met een meetlint je buikomvang. Hiervoor moet je de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen nemen. En helaas, je mag het meetlint niet te strak aantrekken.

Het resultaat uit je meting kun je vervolgens interpreteren door onderstaand tabel. Let hierbij op dat de leeftijd waar deze tabel voor geld voor volwassenen geldt tussen de 18 en 70 jaar.

tabel middelomtrek

Mocht u nog vragen hebben of wilt u met mij samen naar een gezonder en fit leven toe werken, neem dan contact op met mij.

Ik ken Alex als een zeer gedreven persoon, die zich altijd voor de volle 100% inzet om zijn doel te kunnen behalen. Dit zie je dan ook terug in zijn trainingen. Gelukkig is er naast hard trainen ook altijd ruimte voor gezelligheid.

Sabrina Pool

De opleiding die je bij ons hebt gedaan (Fitness A & B) heb je met veel passie afgerond. Het is jammer dat we Vrouwfit zijn (alleen dames) anders hadden we gelijk een mooie baan voor je.

Aad Slingerland

Alex is iemand die zich voor 100% inzet en ergens voor gaat, ik vindt het mooi dat hij dit nu over kan gaan brengen op zijn klanten, om alles uit de klanten te halen onderweg naar hun persoonlijke trainingsdoel. Veel succes Alex!

Esther Loos

Alex heeft een professionele kijk op fitness en verdiept zich goed in de casus van de klant. Doordat Alex zich zo goed verdiept in de klant, gaat hij professioneel te werk en maakt van iedere training een uitdaging. Na een scriptie die door Fit!Vak uitmuntend werd benoemd heeft Alex zijn fitnesstrainer B diploma bij de NIFAA behaald.

Judith

Ik heb Alex persoonlijk ervaren als een gedreven persoon,als Alex ergens mee bezig is gaat hij er voor de volle 100% voor. Alex verdiept zich goed in de casus en daarnaast is Alex erg goed in het uitwerken van een bewegingsanalyse.

Robin van der Jagt