Loading...
Blog
  • Home
18
03
2015

Meer vitamine D, meer spiermassa

Meer vitamine D, meer spiermassa

Als de hoeveelheid vitamine D in je bloed optimaal is – en dat is bij verrassend weinig mensen het geval – dan heb je meer spiermassa dan als je vitamine D-status te laag is.

Dat concluderen voedingswetenschappers van Mahidol University in Thailand in een kleine epidemiologische studie, waaraan 163 te dikke maar gezonde mannen en vrouwen meewerkten.
Studie
De onderzoekers bepaalden in het bloed van de studiedeelnemers de concentratie 25-hydroxyvitamin D, en bepaalden tegelijkertijd met bioelectrical impedance analysis hun lichaamssamenstelling.

Resultaten
Hoewel Thailand een tropisch land is, waar de zon veel schijnt, hadden de meeste studiedeelnemers verhoudingsgewijs weinig vitamine D in hun bloed. De onderzoekers hadden dat wel verwacht.
Uit andere epidemiologische studies blijkt dat een grote vetmassa samengaat met een lage vitamine D-spiegel. [PLoS Med. 2013;10(2):e1001383.] Dat komt onder meer doordat, als een lichaam dikker wordt, het huidoppervlak minder toeneemt dan de massa. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan opvangen – en daarmee ook de hoeveelheid vitamine D die een lichaam aanmaakt – neemt dus niet evenveel toe als het aantal kilo’s.
En zoals je zou verwachten vonden de onderzoekers dat deelnemers met meer vitamine D in hun lichaam lagere vetpercentages hadden.

 

vitamindmusclefat

 

 

 

 

 

 

 

Een hoge vitamine D-spiegel ging ook samen met meer spiermassa.

 

vitamindmusclefat2

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitamine D-spiegel bewerkstelligt spieropbouw, vermoeden de onderzoekers. In studies waarin onderzoekers spiercellen in reageerbuizen blootstellen aan vitamine D, maken die spiercellen daardoor minder myostatin aan. [J Steroid Biochem Mol Biol. 2013 Jan;133:1-11.] Bovendien breken spiercellen die te weinig vitamine D toegevoerd krijgen sneller spiereiwitten af. [Endocrinology. 2013 Nov;154(11):4018-29.]

Voor zover de statistiekprogramma’s van de onderzoekers dat kunnen zien zorgt vitamine D dus voor meer spiermassa. Diezelfde programma’s berekenden ook dat een grote vetmassa juist een negatief effect op de spiermassa heeft.

Slot
De onderzoeksuitkomsten impliceren dat in ieder geval dikke mensen hun spiermassa misschien kunnen vergroten door suppletie met vitamine D. De onderzoekers pleiten ervoor om in vervolgstudies uit te zoeken of dat inderdaad het geval is.

Bron:
Nutrition 10.1016/j.nut.2014.11.011.

Comment
0

Leave a reply

Ik ken Alex als een zeer gedreven persoon, die zich altijd voor de volle 100% inzet om zijn doel te kunnen behalen. Dit zie je dan ook terug in zijn trainingen. Gelukkig is er naast hard trainen ook altijd ruimte voor gezelligheid.

Sabrina Pool

De opleiding die je bij ons hebt gedaan (Fitness A & B) heb je met veel passie afgerond. Het is jammer dat we Vrouwfit zijn (alleen dames) anders hadden we gelijk een mooie baan voor je.

Aad Slingerland

Alex is iemand die zich voor 100% inzet en ergens voor gaat, ik vindt het mooi dat hij dit nu over kan gaan brengen op zijn klanten, om alles uit de klanten te halen onderweg naar hun persoonlijke trainingsdoel. Veel succes Alex!

Esther Loos

Alex heeft een professionele kijk op fitness en verdiept zich goed in de casus van de klant. Doordat Alex zich zo goed verdiept in de klant, gaat hij professioneel te werk en maakt van iedere training een uitdaging. Na een scriptie die door Fit!Vak uitmuntend werd benoemd heeft Alex zijn fitnesstrainer B diploma bij de NIFAA behaald.

Judith

Ik heb Alex persoonlijk ervaren als een gedreven persoon,als Alex ergens mee bezig is gaat hij er voor de volle 100% voor. Alex verdiept zich goed in de casus en daarnaast is Alex erg goed in het uitwerken van een bewegingsanalyse.

Robin van der Jagt