Loading...
Blog
  • Home
25
04
2015

Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet

Met een goed humeur afvallen dankzij eiwitrijk dieet (Physiol Behav. 2009 Sep 7;98(3):374-9.)

Als je afvalt met een dieet met verhoudingsgewijs veel eiwitten, dan val je sneller en vooral beter af: je verliest minder spierweefsel en meer vet. Oud nieuws. Nieuw is dat je je met zo’n dieet ook beter voelt. Onderzoekers van Tufts University ontdekten dat afvallen met een normale hoeveelheid eiwit depressieve gevoelens in de hand werkt – en afvallen met een verhoogde hoeveelheid eiwit juist niet.

magerekwarkDe onderzoekers deden een proef met 42 te zware volwassenen van 20-42 jaar. De onderzoekers zetten die proefpersonen een half jaar op dieet, waardoor de proefpersonen dagelijks 10 of 30 procent minder energie binnenkregen dan ze verbrandden.
De ene helft kreeg een dieet dat de onderzoekers een beetje verwarrend high glycemic noemen.
Het was eigenlijk een standaardafslankdieet dat voor 15 procent uit eiwit bestond. De andere helft kreeg een dieet dat voor 30 procent uit eiwitten bestond.
Dat dieet noemen de onderzoekers low glycemic.

 

lowglycmood

 

 

 

Voor en na de periode van 6 maanden vroegen de onderzoekers hun proefpersonen hoe ze zich voelden. Dat gebeurde met de Profile of Mood States-vragenlijst [POMS] – een gestandaardiseerde vragenlijst waarmee psychologen afwijkende gemoedstoestanden opsporen. De POMS-vragenlijst vraagt naar spanning, depressie, boosheid, energie en verwarring. Statistisch significante verschillen vonden de onderzoekers tussen de scores voor depressie van de verschillende groepen.

 

lowglycmood2

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwarte bolletjes staan voor de 15-procent-eiwitgroep. Hun depressiescore gaat omhoog. Bij de 30-procent-eiwitgroep [de witte bolletjes] gaat die score juist een beetje omlaag.

“Given that adverse changes in mood may negatively impact a long-term commitment to healthy eating habits and weight control, our findings suggest a potentially important psychological benefit of consuming higher protein diets for weight loss”, concluderen de onderzoekers. “Further studies in this area are warranted.”

 

Artikel: Ergogenics

Comment
0

Leave a reply

Ik ken Alex als een zeer gedreven persoon, die zich altijd voor de volle 100% inzet om zijn doel te kunnen behalen. Dit zie je dan ook terug in zijn trainingen. Gelukkig is er naast hard trainen ook altijd ruimte voor gezelligheid.

Sabrina Pool

De opleiding die je bij ons hebt gedaan (Fitness A & B) heb je met veel passie afgerond. Het is jammer dat we Vrouwfit zijn (alleen dames) anders hadden we gelijk een mooie baan voor je.

Aad Slingerland

Alex is iemand die zich voor 100% inzet en ergens voor gaat, ik vindt het mooi dat hij dit nu over kan gaan brengen op zijn klanten, om alles uit de klanten te halen onderweg naar hun persoonlijke trainingsdoel. Veel succes Alex!

Esther Loos

Alex heeft een professionele kijk op fitness en verdiept zich goed in de casus van de klant. Doordat Alex zich zo goed verdiept in de klant, gaat hij professioneel te werk en maakt van iedere training een uitdaging. Na een scriptie die door Fit!Vak uitmuntend werd benoemd heeft Alex zijn fitnesstrainer B diploma bij de NIFAA behaald.

Judith

Ik heb Alex persoonlijk ervaren als een gedreven persoon,als Alex ergens mee bezig is gaat hij er voor de volle 100% voor. Alex verdiept zich goed in de casus en daarnaast is Alex erg goed in het uitwerken van een bewegingsanalyse.

Robin van der Jagt